UN PROJECTE IDEAL



Tot el material que conforma aquesta col.lecció ha estat recullit durant més de 40 anys per en Jordi Tomàs, amb l'inestimable ajut d'en Francesc Estrada. Una part de la col.lecció ha estat aportada per en Jan Baca. Les tasques de manteniment i restauració dels aparells han corregut a càrrec d'en Xavi Arnau i en Francesc Estrada.

Amb la desaparició d'en Jordi Tomàs al 2009 la col.lecció es va donar per finalitzada. Els prop de 700 aparells que en formen part es troben actualment  a la ciutat de Terrassa, exposats i retolats. Cada aparell de la col.lecció està relacionat en una completa base de dades on s'indica el fabricant (la marca), el model, l'any de construcció, la data, procedència i cost d'adquisició, estat de conservació i característiques principals. De igual manera tots els llibres i toms enquadernats es troben llistats en la base de dades. Cal observar que la gran majoria dels  aparells que composen la col.lecció mantenen el seu funcionament original, ja que aquesta ha estat una de les condicions bàsiques a l'hora d'adquirir un equip.

Si bé aquest blog només pretén donar a conèixer d'una forma genèrica aquesta col.lecció cinematogràfica, l'objectiu final és fer realitat el "projecte ideal" -en paraules del mateix Jordi Tomàs- a fi i efecte que la col.lecció fos la base i punt de partida per un futur Museu del Cinema ubicat preferentment al Vallès.
L'exemple a seguir, salvant les distàncies i sense tractar-se ni de bon troç d'un projecte tant ambiciós ni amb tant ressò, seria el Museu del Cinema / Col.lecció Tomàs Mallol de Girona. El tret diferencial rauria en que el futur museu del Vallès estaria especialitzat en el cinema no professional -cinema amateur-, una activitat amb gran tradició a les comarques vallesanes.

Algunes idees, cas de fer-se realitat el projecte, seríen:

- Disposició d'un local on reinstal.lar / albergar la Col·lecció
- Fomentar i divulgar el coneixement del cinema, amb especial dedicació a l’amateur, en totes del seves vessants (tècnica, artística, sociològica...)
- Organització de visites guiades a l’exposició
- Organització d’exposicions temporals
- Organització de conferencies i seminaris
- Estudis d’investigació cinematogràfica
- Sessions precinematogràfiques i cinematogràfiques
- Edició de DVDs
- Edició de publicacions monogràfiques
- Edició d’una revista de caràcter semestral          
- Portes obertes a tots el sectors de la docència
- Participació i assessorament en els actes organitzats per altres entitats


Si bé els primers contactes per la creació del Museu ja els va tenir al seu moment el mateix Jordi Tomàs, ara ens agradaria fer el pas endavant definiu per consolidar aquesta idea, comptant amb el recolzament de  l'organisme oficial o entitat privada que veiés amb il.lusió aquest projecte i disposés dels recursos i mitjans per finançar-lo i fer-lo realitat.

Si voleu contactar amb nosaltres, ho podeu fer a l'adreça d'email: tomasfreixa@yahoo.es