JORDI TOMÀS - PERFIL

 
Apassionat pel cinema des de ben jove, Jordi Tomàs i Freixa (Guardiola de Berguedà, 1931 - Terrassa, 2009) es va dedicar a una professió tan poc cinèfila com la de comptable i analista d'empreses.

Però a principis dels anys seixanta s'inicià com a cineasta amateur i va fer una notable carrera centrada en el terreny del documental i en l'animació, aquest darrer gènere en col.laboració amb Francesc Estrada. La seva obra, formada per una cinquantena de títols, va obtenir diversos premis nacionals i internacionals, entre els quals destaquen guardons a Bakú (a l'antiga Unió Soviètica), Guadalajara (Mèxic) i Cali (Colòmbia).

Paral.lelament a aquesta labor, va desenvolupar també una passió pel col.leccionisme que el va portar a reunir més de 700 aparells relacionats amb el cinema.

Autor entre 1975 i 1981 d'una secció de cinema amateur a "Tarrasa Información", ara Diari de Terrassa i col.laborador de la revista Cinema Rescat, va participar en la redacció del Diccionari del Cinema a Catalunya (2005), que va coordinar Joaquim Romaguera. També és autor, juntament amb Albert Beorlegui, del llibre El cinema amateur a Catalunya (2009) editat per la Generalitat de Catalunya.

Membre fundador de la Cinemateca del Cinema Amateur Terrassenc i de la Cinemateca Documenal de Terrassa, durant vint anys va ésser jurat pel Concurs Nacional del Selectiu UNICA (Unió Internacional de Cinema Amateur) i, entre altres distincions, va rebre la Medalla UNICA (1996) atorgada per la Secció de Cinema i Vídeo del Centre Excursionista de Catalunya; el Premi Bonaplata (2001) atorgat per l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, així com el Trofeu Sant Nitrat (2003) atorgat per l' Associació Catalana per la Recerca i Recuperació del Patrimoni Cinematogràfic - Cinema Rescat.