EL PRECINEMA

Com a informació inicial trobem una CRONOLOGIA GRÀFICA DE LA INVENCIÓ DEL CINEMA.
En aquest plafó es presenta una cronologia resumida de les aportacions tècniques que van contribuir a la invenció del cinema.

Cal tenir en compte que els germans Lumière, a qui s’atribueix la paternitat de l’invent cinematogràfic, en realitat van culminar i sintetitzar un llarg procés de recerques y troballes técniques.

   
Veiem a continuació alguns dels aparells més significatius del període precinematogràfic que van contribuir a la recerca de la representació del moviment, com ara el FENQUISTISCOPI, ZOÒTROP, PRAXINOSCOPI
 






















    
   Observem seguidament la LLANTERNA MÀGICA, l’aparell que resolia el tema de la projecció d’imatges. Les llanternes màgiques projectaven imatges de caràcter didàctic o recreatiu. Algunes de les imatges projectades, ja en moviment,  constitueixen un clar antecedent cinematogràfic.

    Podem veure varis models de llanterna, com ara el lampadoscopi, que s’ajuntava a un quinqué domèstic. Hi havia diferents sistemes d’il.luminació, des de l’espelma fins a l’electricitat.








 


     
  Veiem també diversos VIDRES DE LLANTERNA, molts d’ells pintats a mà.
  També hi abunden els que ofereixen imatges en moviment, que s’obtenia
  mitjançant dos vidres superposats, accionats per un dispositiu mecànic.








    Finalment observem algunes reproduccions de GRAVATS QUE MOSTREN SESSIONS DE LLANTERNA MÀGICA de caràcter didàctic o recreatiu